Refraktometr do miodu 58-92% Brix
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Refraktometr 58-92%
Służy do pomiaru własności cieczy za pomocą światła. Musimy pamiętać, że refraktometr jest jednym z kluczowych narzędzi w produkcji miodu, piwa , wina oraz cydru bez którego nie jesteśmy w stanie produkować miodu wysokiej jakości. Warto pamiętać, iż samo badanie za pomocą refraktometru jest bardzo proste co pozwala na szybkie badanie, które znacząco przyśpieszy naszą pracę. Warto pamiętać o kalibracji refraktometra za pomocą olejku do kalibracji, dzięki czemu nasze pomiary będą prawidłowe.
Dane techniczne produktu:
Trzy skale pomiarowe:
58 - 92% ± 0,5% - stężenie cukru (Brix %)
12 - 27% ± 1% - zawartość wody w roztworze (WATER %)
38 - 43% ± 0,5% - gęstość roztworu (Be°)
ATC - automatyczna kompensacja temperatury, zapewnia precyzyjne wyniki w zakresie 10 - 30 °C
Najważniejsze cechy:
- potrójna skala,
- Aluminiowy korpus,
- Łatwa i szybka ręczna kalibracja,
- Antypoślizgowa gumowana rękojeść,
- Guma na okularze dla komfortowego odczytu,
- Regulacja ostrości,
- Kompaktowy i przenośny,
- Zapewnia szybkie i dokładne pomiary.
W skład zestawu wchodzi:
- Refraktometr,
- Plastikowe pudełko / etui z gąbką,
- Zakraplacz / pipeta do nakładania roztworu,
- Ściereczka z mikrofibry,
- Mini-śrubokręt do kalibracji.
- Instrukcja obsługi w języku angielskim
Zastosowanie:
Dla pszczelarstwa, w celu monitorowania i kontroli stężenia wody w miodzie, cukru w dżemach, galaretkach i syropach.
Jak wykonać pomiar:
- otworzyć pokrywę pryzmatu,
- za pomocą pipety umieścić 2-3 krople badanej cieczy na powierzchni pryzmatu,
- zamknąć pokrywę i lekko ją docisnąć, aż ciecz wypełni całą powierzchni pryzmatu, bez pęcherzyków powietrza,
- odczekać około 30 sekund, aby wyrównać temperaturę próbki do temperatury przyrządu,
- skierować refraktometr w kierunku źródła światła i patrzeć przez wizjer, odczytać wartość z odpowiedniej skali na granicy białego i niebieskiego obszaru.