Refraktometr do piwa 0-32% Brix
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Refraktometr 0-32%
Służy do pomiaru własności cieczy za pomocą światła. Musimy pamiętać, że refraktometr jest jednym z kluczowych narzędzi w produkcji piwa, wina, czy też miodu bez którego nie jesteśmy w stanie produkować wyrobów wysokiej jakości. Warto pamiętać, iż samo badanie za pomocą refraktometru jest bardzo proste co pozwala szybkie badanie, które znacząco przyśpieszy naszą pracę. Należy pamiętać o kalibracji refraktometra za pomocą olejku do kalibracji, dzięki czemu nasze pomiary będą prawidłowe. Urządzenie może również służyć jako refraktometr weterynaryjny do pomiaru pierwszego mleka (Siary) dzięki czemu będziemy mogli zbadać ilość witamin oraz minerałów.
Dane techniczne produktu:
- Dwie skale pomiarowe:
- 0 - 32% ± 0,2% - stężenie cukru w skali Brix
- 1,000 - 1,1130 ± 0,001 - CIĘŻAR WŁAŚCIWY
Najważniejsze cechy:
- Podwójna skala,
- Aluminiowy korpus,
- Łatwa i szybka ręczna kalibracja,
- Antypoślizgowa gumowana rękojeść,
- Guma na okularze dla komfortowego odczytu,
- Regulacja ostrości,
- Kompaktowy i przenośny,
- Zapewnia szybkie i dokładne pomiary.
W skład zestawu wchodzi:
- Refraktometr,
- Plastikowe pudełko / etui z gąbką,
- Zakraplacz / pipeta do nakładania roztworu,
- Ściereczka z mikrofibry,
- Mini-śrubokręt do kalibracji.
- Instrukcja obsługi w języku angielskim
Zastosowanie:
Niezastąpiony przy produkcji wina, piwa, cydru, do kontroli owoców w trakcie zbiorów i ich przetwarzania, można używać w terenie, bez konieczności ponownej kalibracji po zmianach temperatury otoczenia. Pozwala określić szacunkową ilość cukrów w sokach owocowych, nastawach winnych, brzeczce piwnej oraz przewidywaną po fermentacji zawartość alkoholu,
Jak wykonać pomiar:
- otworzyć pokrywę pryzmatu,
- za pomocą pipety umieścić 2-3 krople badanej cieczy na powierzchni pryzmatu,
- zamknąć pokrywę i lekko ją docisnąć, aż ciecz wypełni całą powierzchni pryzmatu, bez pęcherzyków powietrza,
- odczekać około 30 sekund, aby wyrównać temperaturę próbki do temperatury przyrządu,
- skierować refraktometr w kierunku źródła światła i patrzeć przez wizjer,
- odczytać wartość z odpowiedniej skali na granicy białego i niebieskiego obszaru.
Kalibracja: Przed pierwszym użyciem refraktometr należy go skalibrować.
- Otworzyć pokrywę przykrywającą pryzmat, za pomocą pipety nanieść 2-3 krople wody destylowanej na powierzchni pryzmatu,
zamknąć pokrywę i lekko ją docisnąć w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza. - Odczekać 30 sekund, skierować refraktometr w kierunku źródła światła i patrzeć przez wizjer,
- Za pomocą śrubokręta przekręcić śrubę kalibracyjną, aż linia graniczna między polami białym i niebieskim ustawi się na wartości „0”.