
69,00 zł

54,90 zł

69,00 zł

69,00 zł

69,00 zł

9,00 zł
Refraktometr (niekiedy też nazywany refraktomierz, refractometr, refraktometer albo refractometer) jest przeznaczony do pomiaru właściwości cieczy za pomocą załamania światła. Na pierwszy rzut oka wszystkie optyczne refraktometry wyglądają tak samo, różnią się częścią optyczną. Każdy typ ma zabudowaną własną specyficzną skalę, na której można odczytać badaną wielkość. W branży spożywczej wyróżniamy kilka modeli refraktometrów w zależności od zastosowania:
- Refraktometr do miodu, który mierzy zawartość wody w miodzie, ten parametr określa jakość miodu.
- Refraktometr dla winiarzy, przeznaczony do określania ilości cukru w sokach gronowych, znany też jako moszczomierz lub bardziej ogólnie jako cukromierz. Druga skala pozwala określić zawartość alkoholu po wyfermentowaniu całego cukru zawartego w mosznie.
- Refraktometr dla piwowarów, pozwala na określenie zawartość cukru w brzeczce oraz jej gęstość.
Refraktometr – przyrząd do badania współczynników załamania światła różnych ośrodków (substancji), przede wszystkim cieczy. Klasycznym urządzeniem jest refraktometr Abbego, opracowany w końcu XIX wieku. Współcześnie stosuje się liczne typy nowoczesnych aparatów, o konstrukcji oraz dokładności i precyzji dostosowanej do konkretnych potrzeb. Dostępne są m.in. precyzyjnie kalibrowane aparaty z automatyczną kompensacją temperatury w przestrzeni, do której jest wprowadzana próbka. W wielu sytuacjach nie wymagających bardzo wysokiej precyzji pomiarów są stosowane łatwe w obsłudze zminiaturyzowane refraktometry kieszonkowe.
W razie jakichkolwiek pytań zapraszamy do kontaktu!